Hopp til hovedinnhold
  • 1/1

Hvordan få mopedlappen?

For mange er moped det første motoriserte kjøretøyet man bruker i trafikken. Når du kjører moped, er du langt mer involvert i trafikken enn når du sykler eller går. Samtidig er du veldig liten. 

Å ferdes på moped i trafikken er ikke bare bare, verken for de helt ferske eller for de som går fra bil til tohjuling. Selv om mopeder har en tillatt toppfart på kun 45 kilometer i timen, er det ikke bare å sette seg på setet og kjøre av gårde. Hvis du ikke har førerkort for bil, går veien til mopedlappen via fire trinn: 

  • Trinn 1: Trafikalt grunnkurs. Dette er et kurs som alle må gjennom hvis de skal ta førerkort i en eller annen klasse.
  • Trinn 2: Kunnskap om mopeden og øvelser som skal gi grunnleggende kjøreteknikk. Her øver du også på ferdigheter som for eksempel igangsetting, stans, giring og svinging.
  • Trinn 3: Kunnskap og ferdighet som er nødvendig for å kjøre i blandet trafikk. Her øver du på praktisk bruk av trafikkreglene. Hvor skal du plassere deg på veien, hvilken fart bruker du i ulike situasjoner og hvordan skal du bruke blikket for å komme trygt og effektivt frem.
  • Trinn 4: Handler om å forstå risiko i trafikken og hvordan du tenker og handler for å unngå farlige situasjoner.


Veileder må være på motorsykkel


Når trafikalt grunnkurs er på plass, er det klare regler for hvordan øvelseskjøringen skal foregå.

Veileder må være over 25 år og ha hatt lov til å kjøre moped i minst fem år, samt ha motorsykkellappen. Det er ikke tillatt å kjøre etter i bil eller på moped. Veilederen må følge på motorsykkel. Både elev og veileder skal ha gule vester med en L på ryggen, og dere må kunne kommunisere mens dere kjører.

Visste du at?

Hvert år selges det i overkant av 2 000 nye mopeder og scootere, viser tall fra Motorsykkelimportørenes Forening (MCF). I tillegg kommer et stort bruktmarked. Kjøperne er primært 16-åringer som vil ha større bevegelsesfrihet. Men det er også mange voksne som kjører moped.

Bli sett

Det å bli sett er noe en mopedist må bli vant til og alltid være oppmerksom på. En moped er ganske liten og langsom i trafikkbildet sammenlignet med andre. Pass på å ikke ligge i blindsonen for andre, husk alltid å bruke blinklys og alltid skaffe deg handlingsrommet – altså rommet du og andre trafikanter kan bevege dere i uten å komme borti hverandre.

Skulle en ulykke skje så er det viktig med god beskyttelse. Selv i 45 km/t kan du få betydelige skader hvis du kolliderer eller velter. Derfor bør du bruke klær som beskytter hele kroppen. I tillegg til hodet er armer og bein spesielt utsatt. MC-drakt er kanskje litt å ta i på en moped, men tykk jakke, bukser, gode sko og gode hansker er alltid lurt å ha på. Det er påbudt å bruke godkjent hjelm på moped. Husk å feste hakeremmen skikkelig, slik at hjelmen ikke kastes av hodet hvis uhellet er ute.  En hjelm har et ytre hardt skall og et indre mykt skall som demper støt. Det mange ikke vet, er at det myke skallet forringes over tid. Det blir hardere, og støtdempingen reduseres betraktelig. Derfor anbefales det å bytte hjelm hvert femte år. Kjøp ny hjelm som passer deg. En brukt hjelm vet du ikke hva har blitt utsatt for. 

Mopeden er liten og forsvinner ofte i trafikkbildet. Bruk klær og hjelm med sterke farger, da kan andre trafikanter se deg bedre.


Lover og regler for moped

Mopeden har en motor på maksimum 50 kubikkcentimeter. Den skal ikke kunne kjøres fortere enn 45 km/t på flat vei. Denne bestemmelsen kommer fra et EØS-direktiv som pålegger Norge å følge europeiske standarder. I de fleste land er mopeden et typisk bykjøretøy og uten krav til førerkort eller opplæring. Dette er nok grunnen til at EU har bestemt at den ikke skal gå fortere enn 45 km/t.

I Norge hører vi fra enkelte at 45 km/t er lite i forhold til annen trafikk. Det ser likevel ikke ut til at lav hastighet er direkte årsak til ulykker. De fleste ulykkene skyldes som regel for høy fart i forhold til situasjonen. Presset fra andre trafikanter er mer ubehagelig, skremmende eller et opplevd problem snarere enn en årsak til ulykker.

Mopeden er registrert for kun én person og det er ikke lov til å ha med en passasjer. Tidligere var det lov til å ha med en passasjer under 10 år. Det ble forbudt fra og med 1. august 2013.


Museum24:Portal - 2024.03.19
Grunnstilsett-versjon: 1