Hopp til hovedinnhold
 • Bilde fra tunnelen på Norsk fjellsprengningsmuseum
  1/1
  Fra tunnelen på Norsk fjellsprengningsmuseum. Foto: Morten Reiten

Norsk fjellsprengningsmuseum

Besøk et av Norges mest unike museer! Den 240 meter lange museumstunnelen er internasjonalt anerkjent som «mest innovative bruk av bergrom» ved bransjekonferansen ITA i Kina i 2018. Inne i tunnelens mørke opplever du utstyr, teknikker og historier fra mange hundre år med bergverksdrift og tunnelbygging. I tilknytning til tunnelen ligger også det spektakulære selskapslokalet Berghallen – med plass til 200 personer. Denne kan leies til arrangementer, les mer her.

På plassen utenfor tunnelen finnes både anleggslokomotiv og flere maskiner av imponerende størrelser, inkludert framlasteren fra O&K som med sine 218 tonn er regnet for å være Norges tyngste landbaserte museumsgjenstand.

Den store brakkeriggen ved fjellsprengningsmuseet inneholder en spennende utstilling med både gjenstander og autentiske rom og tablåer. I andre etasje er det et eget leke/aktivitetsområde for de minste fjellsprengerne.

Museet er et unikt samarbeid mellom sentrale aktører i norsk anleggs og fjellsprengningsbransje og Norsk vegmuseum. Museet har sin egen bransjeforening – Foreningen for Norsk fjellsprengningsmuseum.

Besøk tunnelen digitalt hele året! 3D -visning her.

Tunnelen og Utstillingsbygget er åpen 15. juni – 15. august, fra kl. 11.00 – 17.00, og med muligheter for gruppebesøk resten av året etter avtale. Uteområdet er åpent hele året.

Rallarens ordjakt

Bli med på rallarens ordjakt i hele sommer. Det var noe han skulle huske å ta med - men nå har han glemt det. Kan du hjelpe han?

Rebusoppgave for minste. Oppgaveark/kart fås i resepsjonene på Norsk vegmuseum, Norsk kjøretøyhistorisk museum og Norsk fjellsprengningsmuseum. Premier til de som finner løsningsordet.

 • Bildet viser besøkende ved en O&K forgravemaskin.
  1/7
  Besøkende ved O&K -forgravemaskinen. Foto: Ricardofoto
 • Hjørne fra utstilling om anleggskokka i Utstillingsbygget, Norsk fjellsprengningsmuseum. En tekstplansje og et tablå fra et anleggskjøkken anno 1917.
  2/7
  Fra utstillingen i Utstillingsbygget ved Norsk fjellsprengningsmusuem. Foto: Morten Reiten/Norsk vegmuseum
 • Utstillingsplansjer med motiver av bergbrytning på 1900-tallet i fjellet på Norsk fjellsprengningsmuseum.
  3/7
  Fra tunnelen. Foto: Morten Reiten/Norsk vegmuseum
 • Bildet viser besøkende som står ved en stor dumper.
  4/7
  Besøkende ved dumper. Foto: Ricardofoto
 • Bildet er fra berghallen i Norsk fjellsprengnignsmuseum. Bildet viser langbord dekket til fest.
  5/7
 • 6/7
  O&K-forgravemaskinen. Foto: Morten Reiten/Norsk vegmuseum
 • Bildet viser en stor dumper i snølandskap.
  7/7
  Dumper. Foto: Kristine Salme/Norsk vegmuseum
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1