Hopp til hovedinnhold
  • Bildet viser området om Dynamittangrepet i Hakavik og Renhårig Slusk i Utstillingsbygget på Norsk fjellsprengningsmuseum, med tekstplaner og historiske gjennstander.
    1/1
    Området om Dynamittangrepet i Hakavik og Renhårig Slusk i Utstillingsbygget. Foto: Morten Reiten/Norsk vegmuseum

Utstillingsbygget

Utstillingsbygget er en utstilling med tema Norsk fjellsprengningshistorie. 

Utstillingen er bygget i en autentisk brakkerigg som har vært brukt på norske anlegg siden 1970-tallet. Utstillingen er på 450m2 fordelt over to etasjer. Utstillingen gir et helhetlig bilde av hvordan og hvorfor man i Norge har brutt og sprengt i berg og fjell fra 1600-tallet og frem til i dag. Fjellsprengning er et stort og viktig tema i Norges historie, som blant annet favner om gruver, bergverk, vei, jernbane, kraftutbygginger, industri og sivil og militær infrastruktur.

Ved hjelp av tekst, bilder, grafikk, lyd, film og ikke minst genuine gjenstander, fortelles spennende historier om visjonære gründere, kreative ingeniører og dyktige arbeidere. Flere rom og kontorer i brakkeriggen er bevart for å vise hvordan arbeidere, ingeniører og formenn jobbet opp mot våre dager. 

I tillegg er det en stor kronologisk utstilling i første etasje, og en rekke fordypningssoner i andre etasje. Utstillingen skal belyse arbeidsforhold, teknisk utvikling og fremskritt, samfunnsvekst og miljøaspekter.

Det er bygget opp tablåer som viser en typisk 6-manns rallarbrakke og anleggskokkas forhold i kjøkkenet tidlig på 1900-tallet, ledsaget av spennende historier om en nærmest mytisk tid, som var svært viktig i utbygging av både vannkraft, vei og jernbane i tiden før andre verdenskrig. Det er også også opp et autentisk brakkemiljø dedikert til Norges siste store statlige vannkraftutbygging, Ulla Førre på 1980-tallet, med vekt på sosiale forhold, fritid og kameratskap.

Utstillingen skal overraske, glede og begeistre i alle aldere. Det er laget egne soner for lek og aktivitet blant barn, hvor høydepunktet blir en egen tunnel med anleggsmiljø for små fjellsprengere. Den nye utstillingen vil supplere og komplettere uteområdet med maskiner og den 240 meter lange museumstunellen som åpnet i 2004. Norsk fjellsprengningsmuseum vant i 2018 den internasjonale bransjeprisen ITA Tunneling Awards for mest innovative bruk av bergrom, i det som fortsatt antas å være verdens eneste tunnel bygd til museumsformål.

Utstillingen er åpen 15. juni – 15. august, fra kl. 11.00 – 17.00, og med muligheter for gruppebesøk på høst og vår.

  • Bildet viser en teodolitt i utstillingsbygget.
    1/7
    Teodolitt i utstillingsbygget. Foto: Morten Reiten/norsk vegmuseum
  • Interiør i Lorthlbrakka på Norsk fjellsprengningsmuseum med bord, vindu, asjetter, lampe o.l.
    2/7
    Fra utstillingen. Foto: Morten Reiten/Norsk vegmuseum Morten Reiten/Norsk vegmuseum
  • Hjørne fra utstilling om anleggskokka i Utstillingsbygget, Norsk fjellsprengningsmuseum. En tekstplansje og et tablå fra et anleggskjøkken anno 1917.
    3/7
    Fra utstillingen. Foto: Morten Reiten/Norsk vegmuseum
  • Bildet viser et barn som tegner i barneområdet i utstillingsbygget på Norsk fjellsprengningsmuseum.
    4/7
    Utstillingsbygget
  • Bildet viser to barn som leker i barneavdelingen i utstillingsbygget på Norsk fjellsprengningsmuseum.
    5/7
    Utstillingsbygget
  • Utstillingsplansjer om rallaren i Utstillingsbygget på Norsk fjellsprengningsmuseum.
    6/7
    Fra utstillingen. Foto: Morten Reiten/Norsk vegmuseum
  • Interiør av Hakavik anleggskjøkken, ca 1917.
    7/7
    Fra utstillingen. Foto: Morten Reiten/Norsk vegmuseum
Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1