Hopp til hovedinnhold
  • 1/1

Veien til førerkortet

Planlegger du å ta førerkort for moped, motorsykkel, traktor, ATV eller bil i framtiden? Da må du sette deg inn i regelverket og hvilke krav som gjelder. Her kan du lese litt grunnleggende informasjon

Veien til frem til et førerkort er delt opp i 6 trinn:

        
  1. Trafikalt grunnkurs

Trafikalt grunnkurs er et obligatorisk kurs og grunnlag for alle førerkort


Aldersgrensen for å gjennomføre kurset er 15 år. Grunnkurset varer i 17 timer og kan gjennomføres ved en godkjent trafikkskole. En liste over godkjente trafikkskoler finner du under www.vegvesen.no.


Ved siden av det finnes valgfag trafikk som et tilbud til elever i 10. trinn på ungdomsskolen. For å delta kan du være yngre enn 15 år. Valgfag trafikk inneholder alle komponenter i trafikalt grunnkurs med unntak av mørkekjøring og kan evt. godkjennes som trafikalt grunnkurs (snakk med læreren din).


Vi anbefaler deg å ta mørkekjøring så tidlig som mulig i opplæringen.


Tar du trafikalt grunnkurs i perioden 16. mars – 31. oktober uten å få gjennomført mørkekjøring, er beviset kun gyldig i tiden 16. mars - 31. oktober. For å kunne øvelseskjøre i perioden 1. november - 15. mars må du gjennomføre mørkekjøring først.

Når du har gjennomført mørkekjøringen, får du tilsendt et nytt bevis fra Statens vegvesen som gjelder hele året.

Etter fullført grunnkurs får du et bevis som gir deg rett til å øvelseskjøre. Beviset får du tilsendt fra Statens vegvesen eller du finner det på nett under «Din side».

Er du over 25 år, er du fritatt fra deler av trafikalt grunnkurs. Dette innebærer at du kan øvelseskjøre uten å ha kurset. Men førstehjelp og mørkekjøring er obligatorisk. Legitimasjon med bilde som forteller at du er over 25 år må tas med under kjøring.

        
  1. Grunnleggende
        opplæring


Med bevis av fullført trafikalt grunnkurs pluss legitimasjonen din med bilde
(begge skal du ha med deg under trening) kan du starte med neste trinn.

Når det gjelder bil og traktor kan du direkte sette i gang med øvingskjøring.

Har du valgt moped, 3-eller 4 hjuling, snøscooter, lett eller vanlig motorsykkel skal du gjennomføre en teoretisk opplæring i en trafikkskole for en grunnleggende forståelse hva kjøring med dette kjøretøyet innebærer. Dette må gjøres før du setter i gang med praktiske øvelser. Slike teoritimer varer mellom 3 og 4 timer. Etterpå kan du også starte øvingskjøring.

Den grunnleggende kjøretreningen skal helst foregår på et avsperret område. Målet med trinnet er at du skal tilegne deg kunnskap og lære å mestre kjøretøyet rent kjøreteknisk.


-Gjøre deg og moped/MC/ATV/snøscooter/bil klar for kjøring

-Igangsetting og stans

-Giring og krypkjøring

-Svinge, akselerere og bremse

-Sikkerhetskontroll


Opplæringen kan skje på en trafikkskole, privat eller i en kombinasjon. Hvor mange kjøretimer du skal ta, må tilpasses det behovet du har og hvor mye du øvelseskjører privat. Det er viktig å nå målet for trinnet.

Det kan være lurt å starte opplæringen med timer hos en trafikkskole. Du lærer raskere, og det blir tidlig trygt å øvelseskjøre privat. Du som øvelseskjører, trafikklæreren og den du øvelseskjører med privat, bør samarbeide tett gjennom hele opplæringen. Slik kan den grunnleggende opplæringen skje mest mulig effektivt og sikkert, og gi et godt utgangspunkt for videre opplæring.

For at du skal få øvd nok, vil mesteparten av øvelseskjøringen måtte skje privat. Tar du førerkort for bil for første gang, bør du bruke minst to år på opplæringen før du går opp til førerprøven. Øvingskjøring må ikke være til fare eller unødig ulempe for annen trafikk.

Den som øvelseskjører i lag med deg må være fylt 25 år og hatt førerkort for kjøretøy i samme klasse som du øvelseskjører i sammenhengende de siste 5 årene.

Regel for snøscooter: Etter det teoretiske grunnkurset er det krav at du gjennomfører 3 timer praktisk opplæring hos en trafikkskole. Du skal bli kjent med snøscooteren, og bli bevisst på utfordringer ved bruk av snøscooter i lave temperaturer og i ulike miljøer. Du kommer blant annet til å lære grunnleggende kjøreteknikk, vedlikehold av snøscooteren og sikkerhetskontroll.

Aldersgrensen for de som øvelseskjører:

15 år for moped, tre- og firehjulsmoped (ATV med fartsgrense maks.45 km/t og begrenset effekt), lett motorsykkel (< 125 ccm, < 11 kW motorkraft), snøscooter og traktor (med begrenset effekt)

16 år for en mellomtung motorsykkel (< 35 kW) og bil

22 år (eller førerkort MC klass A2) for tung motorsykkel

De som planlegger å gjennomføre førerprøve med lastbil, buss og bil med tyngre tilhenger osv. anbefaler vi å informere seg om kravet til aldersgrensen på nettsiden til Statens vegvesen. 

Før du øvelseskjører med snøscooter må du i tillegg finne ut hvilke regler gjelder lokalt for bruk av snøscooter.

Under alle øvingskjøringene må et skilt med bokstaven «L» være synlig. Skiltet kan festes på baksiden av bilen. Under øvingskjøring med moped, MC osv. skal både du og den som er med deg ha refleksvest som viser bokstaven L på ryggen. L-skilt kan lastes ned fra nettside til Statens vegvesen.

Etter den grunnleggende opplæringen blir det gjennomført en vurdering av en godkjent lærer om du har nådd målet. Vurderingen er obligatorisk.

    

  1. Trafikal del

I tredje trinnet skal det øves på å kjøre på offentlige veier.

Hvor mange timer du skal bruke på dette trinnet må tilpasses det behovet du har. Det er viktig å nå målet for trinnet. Du skal nå mestre å kjøre tydelig, sikkert og effektivt i variert trafikkmiljø, og i god samhandling med andre trafikanter. 

Statistikken viser at det er større sjanser for å havne i ei ulykke dersom en ikke har kjørt mye. For å redusere ulykkesrisikoen er det derfor viktig å øvingskjøre mye før førerprøven. Du får også mer igjen for opplæringen på trafikkskolen om du på samme tid øver privat. Og jo mer erfaring du får, jo bedre og tryggere blir du bak styret og/eller rattet (mengdetreningseffekt). 


Følgende krav gjelder for øvelseskjøring ved siden av de nevnte i grunnleggende opplæring:

Bil:

Bilen må være merket bak med en godt synlig rød L på hvit bakgrunn. Den skal ha ekstra speil for den som er med deg og må tilhøre klasse B (tillatt totalvekt maks 3 500 kg)

Du kan øvelseskjøre og ta oppkjøringen med automatgir. Det betyr at du får førerkort kun for automatgir, men ikke for manuelt gir. Ønsker du å kunne kjøre med manuelt gir, må du øvelseskjøre med vanlig manuelt gir og kjøre opp med det. Du må gjerne øvelseskjøre med passasjerer når du er kommet langt nok i opplæringen til at det er fornuftig og du føler deg trygg. Du kan øvelseskjøre med tilhenger når du er så god til å kjør at det er fornuftig.

Moped (to-hjul):

Den som følger med ved øvingskjøring må kjøre motorsykkel. Det er ikke lov å kjøre etter med bil eller på moped. Både du og den som er med deg må ha refleksvest som viser bokstaven L på ryggen.

Moped (tre- og firehjuls moped også kalt ATV):

Den som er med må sitte på kjøretøyet. Med andre ord må tre- og firehjulsmoped ha plass til passasjer. Både du og den som er med deg må ha refleksvest som viser bokstaven L på ryggen.

Motorsykkel (lett eller tung):

Ledsageren kan sitte på motorsykkelen (dersom nyttelast til MC ikke blir overskredet) eller følge på mellomtung eller tung tohjuls motorsykkel. Både du og den som er med deg må ha refleksvest som viser bokstaven L på ryggen.

For moped og motorsykkel skal kommunikasjonen mellom den som øvelseskjører og ledsageren ordnes. På veg eller andre områder som ikke er avsperret, skal den som er med deg kunne instruere deg via tovegs kommunikasjonsutstyr. Du kan kjøpe ulike varianter av tovegs kommunikasjonsutstyr til bruk under øvingskjøring. Mobiltelefoner aksepteres også, men det forutsetter at den har tilleggsutstyr som gjør at den kan benyttes uten å komme i konflikt med forbudet mot bruk av håndholdte mobiltelefoner under kjøring. 

Elevene kan bruke egen tohjulsmoped og motorsykkel under opplæringen, men kjøretøyet må tilfredsstille kjøretøytekniske krav. Maks tre elever per lærer under opplæring på veg. I privat øving kan det bare være en elev per følgeperson.

Traktor:

Hvis den som er med deg har klasse T med kode 143, gjelder førerretten bare for traktor med tilhenger som har tillatt totalvekt på maks 750 kg. Traktoren må ikke være konstruert for å gå fortere enn 40 km/t. Når du har fått førerkort i klasse T, kan du øvelseskjøre med traktor som går høyst 50 km/t.

Hvis du vil øvelseskjøre med tilhengeren må den ha totalvekt som er lov å dra med den traktoren du kjører.

Snøscooter:

Hvis ledsageren din ikke sitter på samme snøscooter som deg, må ledsageren følge etter deg på egen snøscooter. Kommunikasjonen mellom deg og ledsageren må foregår på samme måten som gjelder for moped og motorsykkel. Både du og den som er med deg må ha refleksvest som viser bokstaven L på ryggen.

Du kan øvelseskjøre på snøscooter klasse 2 selv om du kun kan få førerrett for snøscooter klasse 1.

Vil du øvelseskjøre med andre kjøretøy enn de som er nevnt på denne nettsiden, se her.

Mot slutten av trinn 3 (trafikal del) skal de som kjører moped, motorsykkel og bil gjennomføre et 4 timers sikkerhetskurs. For tre- og firehjulsmoped gjelder et 6 timer sikkerhetskurs.

Istedenfor sikkerhetskurs får den som vil kjøre snøscooter en 4 timers obligatorisk opplæring som er minst 3 timer egenkjøring i variert terreng. Du lærer blant annet å tilpasse kjøringen til terreng, føre og andre brukere av naturen (dyreliv, natur og miljø). Du lærer å forstå veltefaren i ulendt terreng, kjøre i løssnø og kjøring med passasjer og med opplastet tilhengerslede, og hvilke utfordringer som er knyttet til det.

Det følger en obligatorisk trinnvurdering av en godkjent lærer før du kan fortsette med neste trinn.


4. Avsluttende opplæring

Her er det søkelys på sikkerhet. Alle trafikanter må gjennomføre et obligatorisk sikkerhetskurs som foregår teoretisk og praktisk. Avhengig av hvilket kjøretøy du har valg å ta førerprøve på blir emne til sikkerhetskurs tilpasset behovet.

Kurslengde varierer.

Moped og tre- firehjulsmoped: 4 timer

Lett og mellomtung motorsykkel: 5 timer

Tung motorsykkel: 8 timer

Bil: 13 timer

Traktor: 2 timer

Snøscooter: 7 timer

I denne fasen kan du også søke om førerkort hos Statens Vegvesen. Ved siden av sikkerhetskurset anbefaler vi at du fortsetter med øvelseskjøring så ofte så mulig. Hvis du har tenkt deg å ta førerkort for bil med tilhenger, buss eller lastebil ber vi at du informerer deg om kravet for opplæring. Se kravene her.


5. Teoriprøve

Hvis du har gjennomført det siste sikkerhetskurset og hvis du har søkt om førerkort kan du bestille time på nett på en trafikkstasjon. Ta med deg gyldig legitimasjon. Prøven er kostnadspliktig. Du kan også sjekke status på vandel og opplæring på Din side for å forsikre deg at du oppfyller kravet å gjennomføre teoriprøven. 

Teoriprøven kan tidligst avlegges 6 måneder før du fyller alderskravet til klassen du ønsker førerkort for. Unntaket er moped og snøscooter, da må alderskravet være oppfylt siden teoriprøven er avsluttende prøve.

I eksamenslokalet ved Statens Vegvesen besvarer du oppgavene på en pc, og du vil få resultatet med en gang du har levert. 

Når du har bestått teoriprøven kan du ta oppkjøring dersom all opplæring er gjennomført og registrert i systemet. Du kan sjekke hvor langt du har kommet i opplæringen under dine søknader på Din side. Du må klare oppkjøring innen 3 år etter bestått teoriprøve. For de klassene hvor teoriprøve er avsluttende prøve (Snøscooter S, Moped AM146 og AM147) er teoriprøven gyldig i 5 år.


Dersom du ikke består teoriprøven, må du vente 2 uker før du kan ta en ny prøve. Du kan få vite hvilke temaer du svarte feil på, men ikke de konkrete spørsmålene. Ved oppmøte til ny prøve viser du gyldig legitimasjon og betaler for teoriprøven på nytt.

Dersom du består teoriprøven får du førerkort hvis du vil kjøre moped (to-, tre- eller firehjulmoped) eller snøscooter. Gratulerer! De som vil kjøre andre kjøretøy fortsetter med siste trinnet.

6. Oppkjøring

Oppkjøring tar du på en trafikkstasjon. Du må bestille time og ta med deg gyldig legitimasjon. Oppkjøring må betales (billigere å betale på nettside). Du kan også gi trafikkskolen fullmakt til at de bestiller oppkjøring til deg.

Det er du selv som er fører og har ansvaret for det som blir gjort under prøven. Prøven har flere deler eller oppgaver, og både kjøringen og de andre oppgavene må du løse selvstendig. Måten du løser oppgavene på, vurderes mest mulig som en helhet.

Resultatet blir bestemt når prøven er over, og du får vite om du bestod eller ikke med en gang. Du får en skriftlig begrunnelse for resultatet.

Motorsykkelen, bilen eller traktoren du kjører opp med, skal være godkjent for oppkjøring av Statens vegvesen. Du må selv skaffe kjøretøy, men de fleste leier kjøretøy av en trafikkskole. 

Oppkjøring med motorsykkel består av to deler. 

a) En ferdighetsprøve med 5 oppgaver: 

-krypkjøring og balanse

-svingteknikk

-effektiv bremsing

-unnastyring

-bremsing i sving

b) Trafikal prøve:

kjøre en rute med varierte veg- og trafikkforholdene


Oppkjøring med bil varer 55 til 60 minutter og består av at du kjører under varierte veg- og trafikkforhold, snu, parkere og rygge.

Oppkjøring med traktor varer ca. 45 minutter. Her skal du også vise at du er i stand til å kjøre traktor under varierte veg- og trafikkforhold. Ruten du kjører, er fastsatt på forhånd. Du får en sikkerhetskontrolloppgave før kjøringen. Du blir bedt om å kontrollere for eksempel lys, bremser, varsellamper eller noe annet. I tillegg må du forklare hva som kan være årsak eller følge dersom noe er feil. Dessuten må du kople fra tilhengeren ved slutten av prøven. Måten du gjør deg selv og kjøretøyene klar før kjøringen, og måten du avslutter og sikrer kjøretøyene på etterpå, er også en del av prøven.

Når du har bestått prøven for traktor har du også førerrett for tre- og firehjulsmoped (obs: Hvis du er yngre enn 16 år er det begrensninger angående vekt på denne mopeden).

Nærmere informasjoner, videre detaljer f.eks. om oppkjøring og andre spørsmål til førerkort finner du på nettsiden til Statens Vegvesen

Museum24:Portal - 2024.03.19
Grunnstilsett-versjon: 1