Hopp til hovedinnhold
  • 1/1

Vegen og dyra

Det er ikke bare bilister og andre trafikanter vi deler veien med, vi deler den også med dyrene. Dyrene vet ikke hvorfor vi har laget veier midt i deres vandringsrute, og noen ganger går det galt. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at om lag 8 800 rådyr, elg, hjort og villrein ble påkjørt av bil eller tog i jaktåret 2018/19. Dette gir i gjennomsnitt 24 viltpåkjørsler hver eneste dag. Elg og rådyr er mest utsatt. I alt satte vel 6 200 rådyr og 1 500 elg livet til i trafikken i løpet av jaktåret 2018/19. 

Viltpåkjørsler skjer gjennom hele året, men høsten og vinteren er spesielt utsatt. I de mørke årstidene er det vanskeligere å oppdage dyr, som trekker ned til veien når snøen reduserer framkommeligheten i skogen. Vilt er mest på vandring i skumringstimene morgen og ettermiddag og mer om natten enn på dagen. Vegvesenet gjør mye for å forhindre påkjørsler av vilt, sauer og andre dyr. Ulike tiltak kommer allerede inn i planleggingen av veien og inn i driften og vedlikeholdet av veinettet. Blant kjente tiltak er viltgjerder, viltoverganger, viltsluser, skilting, rister og ferister i vegbanen, siktrydding, skremsler og trafikkgrep som nedsatt hastighet i utsatte områder og tidsperioder og omkjøringer som f. eks. en følge av villreintråkk.

Mange dyr dør på stedet som en følge av en påkjørsel. Men mange blir også skadet og må avlives. Slike påkjørsler er dramatiske for både mennesker og dyr! Dette handler ikke bare om trafikksikkerhet, men også om dyrevelferd. Det er ikke straffbart å kjøre på et dyr, men det er straffbart å ikke melde fra.

Er du innblandet i en dyrepåkjørsel:

Meld fra! Ring politiet på 02800, som varsler viltnemda og andre aktører.
Om du får tillatelse til å kjøre fra stedet, bidra til å merke stedet hvor påkjørselen skjedde eller hvor viltet ligger

Slik kan du unngå påkjørsel 

  • Vær spesielt oppmerksom i områder med mye vilt eller husdyr,. Slike steder er ofte skiltet.
  • Hjortevilt er flokkdyr. Ser du ett dyr, brems ned og vær oppmerksom på at det kan komme flere. Det samme gjelder for sauer og geiter. 
  • Et dyr som tilsynelatende er rolig, kan begynne å løpe foran bilen eller bli skremt.
  • Sveip med blikket for å få med deg aktiviteten i vegkanten.
  • Hold farten – både etter fartsgrensen og forholdene, slik at du har mulighet til å stoppe opp.
Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1