Hopp til hovedinnhold
 • Oversiktsbilde av utstillingen Omveg. Trær hengende i taket og gangområde.
  1/1
  Fra utstillingen. Foto: Norsk vegmuseum

Omveg (2008)

Utstillinga om Nasjonale turistveger ble presentert på Norsk design og arkitektursenter i Oslo i høst og satte publikumsrekord. Uten omveg er den transportert til Norsk vegmuseum, der publikum nå kan ta den nærmere i øyesyn. Miniatyrmodellutstillingen med navnet ”Omveg, arkitektur og design langs 18 nasjonale turistveger” viser Norge og nasjonale turistveger i miniatyr. Turistvegprosjektet går også nye veger når det gjelder utstilling: Mens du går rundt på ei rampe blant furutrær kan du se ned på en modell av kongeriket der små kamerautstyrte biler kjører rundt på de nasjonale turistvegene. Underveis stopper de på rasteplasser og det vises film fra turistvegens perler på storskjerm. 

Utstillingen består av tre store skjermer som viser landskapet ved turistvegene, og hvordan de forskjellige rasteplassene som er ferdig bygget er utformet. Her har det blitt lagt vekt på moderne arkitektur som passer inn i landskapet.

I dag har fire vegstrekninger status som Nasjonal Turistveg. Sammen med 14 andre strekninger tilbyr de naturopplevelser helt utenOM det. Målet er at alle 18 vegstrekningene skal står ferdige i 2015 og tilsammen utgjøre 18 unike biter av én nasjonal turistattraksjon. Både lokalt og sentralt arbeides det for å skape unike norgesopplevelser for vegfarende langs til sammen 1620 kilometer av de vakreste vegstrekningene i de mest særegne og spennende landskapene landet vårt har å by på.

Et filmteam har oppsøkt ulike turistvegprosjekter, filmet arkitekturen, naturen og intervjuet besøkende. Fjernstyrte biler med webkameraer kjører omkring på den 17 meter lange skulpturen av Norge. Der bilene stopper på rasteplasser og utsiktspunkter, vises filmer fra det konkrete stedet på tre storskjermer.

Bilder

Her kan du se bilder fra utstillingen

 • Oversiktsbilde av utstilling med et stort tredimensjonalt "Norgeskart" med "veier" og "fjell".
  1/4
  Fra utstillingen. Foto: Ukjent/Norsk vegmuseum
 • Oversiktsbilde av utstilling med et stort tredimensjonalt "Norgeskart" med "veier" og "fjell", samt trær hengende fra taket.
  2/4
  Fra utstillingen. Foto: Ukjent/Norsk vegmuseum
 • Oversiktsbilde av utstillingen Omveg, med et stort tredimensjonalt "Norgeskart" med "veier" og "fjell".
  3/4
  Fra utstillingen. Foto: Ukjent/Norsk vegmuseum
 • Oversiktsbilde av utstillingen Omveg. Trær hengende i taket og gangområde.
  4/4
  Fra utstillingen. Foto: Ukjent/Norsk vegmuseum
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1