Hopp til hovedinnhold
 • Ansatt i utstillingen Tida og vegen, med tekstplansjer bak seg
  1/1
  Museumsvert i utstillingen TIda og vegen. Foto: Morten Reiten/Norsk vegmuseum Morten Reiten/Norsk vegmuseum

Sommerjobb ved Norsk vegmuseum

Norsk vegmuseum søker museumsverter/formidlere

Norsk vegmuseum er et av Norges største teknisk-industrielle museum. Museet har 4000 kvadratmeter innendørs utstillinger med vei- og kjøretøyhistorie, et stort friluftsmuseum med en mengde bygninger og anleggsmaskiner og en unik tunnel som viser norsk fjellsprengningshistorie. Vi er nærmeste nabo til Hunderfossen Familiepark nord i Lillehammer, og har ca. 80.000 besøkende i året. Museet eies og drives av Statens vegvesen og har et nasjonalt ansvar for norsk veg- og trafikkhistorie.

Vi søker serviceinnstilte museumsverter/formidlere for sommeren 2023

Vil du jobbe med publikumsmottak og/eller formidling av spennende historie? Norsk vegmuseum søker flere dyktige museumsverter og formidlere for sommeren 2023. Stillingsprosenter vil variere og stillingen innebærer helgearbeid. Som museumsvert/formidler jobber du etter fastsatt vaktplan i perioden juni, juli og august. Arbeidssted er Fåberg.

Arbeidsoppgaver:

·       Mottak av publikum og informere om museets tilbud i resepsjoner/publikumsområder samt betjening av kasse og salg i museumsbutikk.

·       Formidling og omvisninger på våre bemannede lokasjoner Mobil bensinstasjon, Norsk fjellsprengningsmuseum, Blindheimsvik landhandel og Høydalsmo vegstasjon.

Vi ser etter sommeransatte som er:

·       Serviceinnstilt, utadvendt og glad i å møte og snakke med publikum

·       Ansvarsbevisst og pålitelig

·       Selvstendig, men også god til å samarbeide med andre

·       Interessert i historie og/eller museumsfag

·       For noen av stillingene er det en fordel med kunnskap om kjøretøy, anleggsarbeid og/eller praktiske/tekniske/mekaniske fag.

Personlig egnethet vil bli tillagt vekt.

Kvalifikasjonskrav:

·       Du må fylle 18 år før oppstart

·       Du må beherske norsk og engelsk, gjerne også et tredje språk.

·       Erfaring fra relevant praktisk arbeid er ønskelig ved noen av formidlingsarenaene

·       For noen av stillingene kreves førerkort kl B

Vil du vite mer om stillingene kan du kontakte: Leder for administrasjon og drift, Randi Tone Skjelsvold, mobil 95 97 93 81

Søk sommerjobb her


Mer om stillingene:


Når du søker sommerjobb hos oss ber vi deg si litt om hvilke arbeidsoppgaver du kunne tenke deg – som museumsvert og/eller formidler. Si også noe om hvorfor du er interessert i dette, og eventuelt hvilke erfaringer du har.

Museumsverter tar imot publikum, og hjelper våre besøkende med både praktiske spørsmål og enklere faglige spørsmål knyttet til våre anlegg og gjenstander. Museumsverter jobber både i resepsjonene i Norsk vegmuseum og Norsk kjøretøyhistorisk museum, i tillegg til Norsk fjellsprengningsmuseum og Blindheimsvik landhandel, som er både en historisk bygning og en av våre to museumsbutikker.

Museumsverter håndterer både kiosksalg og salg i våre to museumsbutikker, med datakasser og bankterminaler. Museumsverter har også ansvar knyttet til tilsyn/sikkerhet og kan få noe enklere renholdsoppgaver. Grundig opplæring vil bli gitt, også innen områder som førstehjelp og rutiner rundt alarm/adgangskontroll og brann.

Som museumsvert er du ryddig, pålitelig, samarbeidsvillig og opptatt av å gi det lille ekstra i møte med publikum. Vi ser gjerne etter deg som har erfaring fra salg, service, resepsjon eller museum. Interesse for historie og kulturarv er en fordel.

Våre formidlere  skal gi vårt publikum gode opplevelser gjennom tilgjengelige og interessante historier. Du skal ikke være skuespiller, men må ha glimt i øyet og være glad i å snakke med og til et publikum. Vår formidling skjer både gjennom omvisninger til fastsatte tider og fortløpende til publikum som besøker våre stasjoner. Sommeren 2023 skal vi drive formidling på disse lokasjonene:


 • Åpning av Mobilstasjonen. Museumsverter i historiske bensinstasjonsuniform snakker med besøkende.
  Formidlere foran museets historiske bensinstasjon. Foto: Morten Nordli

Mobil bensinstasjon. Dette er en liten, autentisk bensinstasjon fra 1960-tallet. Den som betjener stasjonen skal møte publikum med kunnskap og informasjon om arbeidsoppgaver, rutiner og dagligliv på en bensinstasjon på 1960-tallet. Bensinstasjonen disponerer en Ford Taunus 12M bil fra 1965 som både kan kjøres med, og som fungerer som rekvisitt når publikum skal bli vist salg og service på bensinstasjonen.

Den som formidler i bensinstasjonen bør enten ha interesse og forståelse for norsk etterkrigshistorie, interesse og erfaring fra salg og service eller interesse og erfaring fra kjøretøy, bensinstasjon, bilverksted eller lignende med praktisk innfallsvinkel.

Grundig opplæring og utfyllende skriftlig materiale vil bli gitt.

Stillingen krever førerkort klasse B for håndtering av formidlingsbil.

 • Ansatt foran en O&K forgravemaskin
  Formidler foran O&K forgravemaskin på Norsk fjellsprengningsmuseum. Foto: Morten Reiten/Norsk vegmuseum

Norsk fjellsprengningsmuseum. Vi søker formidlere som enten har praktisk erfaring fra arbeid knyttet til tunneler og/eller bergverk, eller som har interesse for historie på dette området. Sommeren 2023 skal vi gjennomføre 2 daglige omvisninger i tunnelen, hver på 30-40 minutter. Dette blir en hovedoppgavene til formidlerne. I tillegg vil man møte publikum mer spontant ved et anlegg som i tillegg til den 240 meter lange museumstunnelen også omfatter 400 kvadratmeter innendørs utstilling samt et stort uteområde med maskiner og utstyr.

Museet forteller historie knyttet til bergverk fra 1600-tallet via vei, vann og jernbane fra 1800-tallet og frem til kald krig og oljealder, alltid med hovedvekt på anlegg i fjell.

Grundig opplæring og utfyllende skriftlig materiale vil bli gitt.


 • Ansatt i Blindheimsvik, historisk landhandleri
  Formidler i Blindheimsvik landhandel. Foto: Morten Reiten/Norsk vegmuseum

Blindheimsvik landhandel. I år skal vi sette opp en daglig omvisning ved Blindheimsvik landhandel, som skal gi publikum en innføring i både dagliglivet i butikken og hvordan det var å leve på landsbygda i Norge på 1950- og 60-tallet. Omviser skal vise både butikk, uteområde med låven og leiligheten i andre etasje av butikken. Omvisningen er tenkt å vare 30-40 minutter, og den som formidler ved Blindheimsvik landhandel vil også inngå i team som museumsvert og/eller formidler på andre lokasjoner for å fylle arbeidsdagen.

Erfaring fra formidling er en fordel. Interesse for og kjennskap til Norsk etterkrigshistorie er en annen fordel. Personlige preferanser knyttet til butikkdrift i denne typen mindre butikker på 1900-tallet er en spennende egenskap å ta med inn i søknaden!

Grundig opplæring og utfyllende skriftlig materiale vil bli gitt.


 • Ansatt med Jeep i Høydalsmo vegstasjon på Norsk vegmuseum.
  Formidler med Jeep i Høydalsmo vegstasjon. Foto: Morten Reiten/Norsk vegmuseum

Høydalsmo vegstasjon er et interessant bilde på den første mekaniseringsfasen i Statens vegvesen fra 1930-tallet og hvordan behov for reparasjoner, service og garasjeplasser ble ivaretatt. I stasjonen ligger både snekkerverksted og fullt operativ smie, og vi ønsker å styrke de praktiske aspektene i vår formidling. Derfor ser vi særlig etter formidlere som har erfaring fra verksted, smie, vedlikehold, kjøretøy eller annet praktisk/mekanisk arbeid.

Formidlingen i Høydalsmo vegstasjon baserer seg på muntlig samtale med besøkende publikum og visning av praktiske arbeidsoppgaver. I tilknytning til vegstasjonen har vi også flere stasjonære motorer/kompressorer som kan startes og demonstreres. Det er utplassert flere tidsriktige kjøretøy i kjørbar stand i vegstasjonen, blant annet en Chevrolet lastebil og en Willys jeep.

Opplæring og innføring i Høydalsmos historie vil bli gitt.

Flere ledige stillinger ved Norsk vegmuseum